Talam Berlauk
Sejak jadi housewife+pengarah qulhaq ni, aku macam terlebih rajinlah pula.. masak itulah, inilah... da jadi macam ummi. 2 hari lepas aku buat onde2. Hari ni buat talam berlauk, eh aku tak buat kat dalam talam tapi kat periuk tanah. So tukarlah periuk tanah berlauk. Rasa dia? Aku terkurang garamlah, so tawar sikit but still delicious hehe.
Bahan2:
Santan 200ml + 100 ml air (santan ni pekat kak ooi)
Tepung beras 60g (aku letak gambar, sebab ade org x kenal tepung beras)
Garam 1 sudu teh
100 gm daging nak guna udang pun boleh. Ikutlah ape yang disuka... nak letak kaki ayam pun boleh hehe...
50 gm daun bawang-dihiris halus
1 sudu teh garam
*2 biji cili merah
*1 tangkai daun sup
(*dicincang)
Cara-cara
- Bancuh tepung beras dengan santan hingga sebati. Masukkan garam & dkacau rata.
- Kacau atas api perlahan hingga naik wap. Ketepikan daro api.
- Kemudian masukkan cili, udang, daun bawang & sup. Kacau hingga adunan rata.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah disapukan dengan sedikit minyak. Kukus selama 25 minit. Enak jika dihidangkan dengan sos cili.
Selamat mencuba dan memakan :D